Conferinţa Anuală a Muzeului Municipal „Regina Maria”(I) Din istoria oraşului Iaşi: oameni, locuri, instituţii

Încarc Evenimente

Muzeului Municipal „Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Iași, s-a angajat într-un program ambițios de edificare instituțională, propunându-și să parcurgă într-un ritm alert pașii necesari construcției unei instituții muzeistice și academice, scopul fiind promovarea celor mai noi și valoroase cercetări privitoare la istoria orașului Iași și a împrejurimilor sale.
După ce la sfârșitul anului trecut a fost publicat primul număr al periodicului „Ioan Neculce” care își revendică succesiunea din „Buletinul Muzeului Municipal din Iași”, apărut în
anul 1921, anul acesta, când se împlinește un secol de la înființarea primului Muzeu Municipal din Iași, se va organiza cea dintâi Conferință Anuală a Muzeului Municipal „Regina Maria” care se va desfășura în grădina instituției, în zilele de 28 și 29 august.
Participanții, istorici și arheologi recunoscuți, tineri sau aflați la vârsta maturității academice, au răspuns chemării lansate de Muzeul Municipal „Regina Maria” de a-și reuni preocupările
științifice într-un dialog menit să conducă la apariția, într-un viitor cât mai apropiat, a unei noi istorii a orașului. Ideea a pornit de la constatarea în prezent a unei stări de spirit comparabilă cu aceea de la începutul secolului al XX-lea, atunci când despre Iași a scris N.A. Bogdan, dar și cu aceea din anii ‘60-’70, atunci când orașul a cunoscut modificări urbanistice
Conferinţa Anuală a Muzeului Municipal „Regina Maria”(I) – Din istoria oraşului Iaşi: oameni, locuri, instituţii majore, într-un ritm intens și într-un timp scurt. Atunci au apărut câteva lucrări valoroase despre istoria orașului.
Astăzi, în paralel cu reafirmarea unui sentiment de îngrijorare, care își are rădăcini mai vechi în mentalul colectiv local, că orașul Iași ar putea fi condamnat la o poziție periferică,  economică și administrativă, fapt care îi va afecta evoluția viitore, se observă semnele unei revigorări, aducătoare de schimbări, inclusiv în privința conformației demografice și urbanistice, context care provoacă în ultimul timp reflecții și vii dezbateri.
Aceasta este atmosfera în care a sporit și dorința publicului de a cunoaște trecutului orașului, a rescrierii lui într-o manieră mai proaspătă, adaptată timpurilor prezente. Așadar,  evenimentul din zilele de 28 și 29 august se dorește a fi un răspuns al istoricilor și arheologilor la aceste așteptări.

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top