Încarc Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Joi, 10 martie 2022, la ora 10:00, Muzeul Municipal Regina Maria din Iași va găzdui vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă aduse din zona Bistriței, Nicula și Sibiu, și cruci din colecția Muzeului Mitropolitan Iași, intitulată sugestiv Lacrimile Cerului. Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei.

Curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și de Alexandru Gorea de la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, expoziția aduce în premieră la Iași o seamă de icoane ale Maicii Domnului din patrimoniul protopopiatului Bistrița Năsăud și colecții private, realizate începând cu anul 1645 până la începutul secolului XX în Transilvania. Expoziția este organizată printr-o excelentă colaborare dintre Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, Asociația culturală Octavian Smigelschi din Sibiu, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Muzeul Bistrița și Mitropolia Moldovei.
Cu acest prilej, Alexandru Constantin Chituță curatorul expoziției a declarat: ”Bisericile din Transilvania adăpostesc tezaure nepreţuite de icoane, majoritatea locale, altele aduse din diferite centre ale Transilvaniei sau din Moldova. În Transilvania, există icoane interesante pretutindeni, din zona Făgăraş –Sibiu continuând în zona Sebeş, sau Cluj, Bistriţa sau Sălaj. Pictura de icoane prezintă aici, o diversitate nebănuită şi un interes artistic deosebit. Înţelegerea temelor, arhaismul interpretării, realismul viu al tratării chipurilor şi caracterul narativ legat de detaliul pitoresc dau acestor icoane valoarea unor documente de interpretare folclorică a filozofiei şi a dogmei creştine.

În pictura de icoane, ca şi în pictura murală, cu tot caracterul ei tradiţional, s-au înregistrat o serie de elemente mai noi ale artei renaşterii şi barocului. Ele se datorează contactului cu arta maghiară şi săsească a Transilvaniei dar şi a pătrunderii barocului austriac şi a elementelor de renaştere din Polonia şi Slovacia.

Icoanele împărăteşti din zona Bistriţei-Năsăud, datate din primele decenii ale secolului al XVII-lea în stilul picturii post-bizantine, sunt marcate de un puternic grafism. Chenarul lat, pictat cu motive vegetale de sorginte renascentistă, rozetele sculptate şi aplicate, împrumută icoanei o pregnantă notă decorativă.
În ceea ce priveşte pictura pe sticlă din Transilvania, aceasta îşi are originea în pictura de factură populară ce s-a practicat în Bavaria, Austria, Boemia, începând cu a doua jumătate a secolului a XVIII-lea şi care va pătrunde şi în spaţiul intracarpatic, în primă fază în sudul Transilvaniei iar apoi acest meșteșug se va extinde în toată regiunea. Această zestre de artă sacră a fost creată de iconari ţărani al căror nume istoria nu ni l-a transmis decât în parte. Meşterul anonim, de obicei ţăran, mai mult sau mai puţin talentat ori instruit, va crea uneori opere originale, pline de pitoresc, prin îmbinarea elementelor tradiţionale cu fantezie alimentată de scrierile hagiografice, de legende ori povestiri.

Chipul Maicii Domnului din icoanele Transilvaniei, indiferent de tipul iconografic redat exprimă gingăşie şi prospeţime cum nu se poate vedea în arta cultă. Reprezentându-o astfel pe Maica Domnului, iconarul şi-a pus, în sclipirea cristalină a ciobului de sticlă sau în tăria lemnului, ceva din sufletul lui şi a timpurilor sale.
Luminoasa imagine a Maicii Domnului cu Pruncul o întâlnim în bisericile ortodoxe sau greco-catolice ale românilor, în cele catolice ale maghiarilor, secuilor şi saşilor, fiind adorată pentru puterile sale miraculoase.

Expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei este un eveniment cultural important, fiind simbolic o rugăciune şi un ex voto adus Născătoarei de Dumnezeu, un semn al înţelegerii şi păcii, al tuturor celor ce mărturisesc întru Hristos”. Expoziția de la Iași este întregită și cu numeroase exemplare de carte veche bisericească, antimise și alte obiecte religioase din colecția privată Alexandru Constantin Chituță.

Proiectul expozițional Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei a fost inițiat în anul 2011 la Alba Iulia de către dr. Ana Dumitran și dr. Corneliu Gaiu. Expoziția a fost organizată în decursul timpului la Cluj Napoca, Târgu Mureș, Bistrița, Tulcea, Timișoara și Oradea.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Municipal ..Regina Maria” din Iași, str. Zmeu, nr. 3 până la sfârșitul lunii mai 2022.

Go to Top