Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Iașul – considerat un muzeu în aer liber își reîntregește salba de edificii culturale printr-o perlă uitată dar readusă în actualitate: Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași . În perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Iaşi a restaurat casa vornicului Burchi-Zmeu cu scopul de a o transforma într-un edificiu simbol pentru spaţiul cultural ieşean, reluând tradiţia unui muzeu al oraşului, abandonată în perioada interbelică. Casa Burchi-Zmeu, transformată astăzi în sediul Muzeului Municipal, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în inima oraşului vechi. De-a lungul existenţei sale bicentenare, clădirea a avut o importanţă semnificativă pentru istoria locală. Menţionăm că în perioada 1880-1893 aici au funcţionat Arhivele Statului Iaşi şi că după Marele Război, Olga Sturdza, marele filantrop, ocrotitoare a năpăstuiţilor sorţii şi ai războiului, confidentă a Reginei Maria, a cumpărat imobilul în 1919 pentru Societatea Orfanilor de Război.

După al Doilea Război Mondial, Casa Burchi-Zme a intrat în proprietatea Primăriei Iaşi, spațiul fiind atribuit pentru funcționarea mai multor instituții, asociații şi fundații.
Amenajarea Muzeului Municipal „Regina Maria” într-o cladire monument istoric, situată în zonă istorică nu este una întâmplătoare acesta prin destinația sa având menirea de a prezenta pagini importante din istoria și evoluția Iașului.
După restaurarea casei vornicului Burchi-Zmeu în perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Iaşi a dorit transformarea acesteia într-un edificiu simbol pentru spațiul cultural ieşean, reluând tradiția primului muzeu înființat în 1920.

Casa Burchi-Zmeu - 1918

În perioada 2013-2015, clădirea a trecut printr-o nouă restaurare, iar din anul 2018 este sediu pentru Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Consiliul științifc al Muzeului a discutat și a aprobat tematica de principiu a Muzeului. În baza acesteia au fost amenajate sălile expoziționale.

Ca urmare a eforturilor depuse conducerea Primăriei Municipiului Iași, a conducerii Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași și a Direcției Județene de Cultură Iași, Muzeul a primit în sedinta biroului din data de 03.09.2020, Comisia Natională a Muzeelor și Colectiilor avizul de funcționare. Într-un moment difcil pentru țară, când unele muzee aveau să dispară, iată că la Iași un nou muzeu se înfințează și reușește într-un timp scurt să se afrme în rândul muzeelor de prestigiu ale României. O reverență în fața tuturor celor care au făcut posibil ca după 100 de ani Muzeul Orașului Iași să existe din nou, dând astfel posibilitatea ca istoria orașului celor Șapte Coline Moldave să fe readusă în conștiința tuturor celor care vor păși fe și pentru scurt timp pragul acestui lăcaș de cultură.

Pentru a întregi activitatea Muzeului, instituția a primit în administrare prin Hotărâri ale Consiliului Local două spații expoziționale: Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” și Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, unde se desfășoară periodic manifestări culturale pentru a marca evenimentele importante pentru oraș.

Aviz de functionare