Încarc Evenimente
Acest eveniment a trecut.

O manifestare culturală de amploare, ce va marca împlinirea a 275 de ani de la nașterea lui Francisco Goya, va avea loc la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași. Expoziția, intitulată „GOYA 275 de ani de la naștere”, va fi deschisă marți, 30 martie 2021 și va fi curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță.

Acest eveniment expozițional de mare valoare realizat la Iași va înscrie România în lista statelor din Europa și din lume care îl sărbătoresc în acest an pe artistul spaniol Francisco Goya. În cadrul expoziției vor fi expuse peste 50 lucrări de grafică ce aparțin colecționarului George Șerban din București, care, și de această dată, pune la dispoziția publicului o parte din impresionanta sa colecție.

Expoziția ne invită să parcurgem o parte însemnată a operei artistului spaniol, cuprinzând gravuri din seriile: Capriciile, Tauromahia și Dezastrele războiului. Împreună cu lucrările lui Goya, publicul va putea admira trei gravuri ale lui Rembrandt care aparțin, la rândul lor, colecționarului George Șerban.

Prin mesajul transmis, calitățile tehnice și extraordinara valoare artistică a operelor, expoziția îi va surprinde atât pe cunoscători, cât și pe cei care vor vedea lucrările pentru prima dată. În lumina artistului, publicul vizitator își va aminti de celebra sintagmă: „SOMNUL RAȚIUNII NAȘTE MONȘTRI”.

La propunerea colecționarului, cu acest prilej, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a realizat o gravură aniversară  „Goya 275” ce va fi donată Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Iași pentru aducerea aminte a găzduirii acestui eveniment. De asemenea, în cadrul manifestării va fi lansat și catalogul expoziției, realizat de dr. Alexandru Constantin Chituță și de colecționarul  George Șerban, cu finanțarea Șerban & Asociații.

Expoziția realizată la prestigiosul muzeu ieșean are următorii parteneri: colecționar av.George Șerban, Ambasada Spaniei în România, Primăria Municipiului Iași, Asociația Culturală „Octavian Smigelschi” și Muzeul Național Brukenthal.

Go to Top